The impact of COVID-19 hygienic measures in food choice and food behavior in a university sample in Portugal
Oliveira, Jarina Gabrielle Aquino
Tese
Dissertação de mestrado em Psicologia Aplicada
The COVID-19 pandemic led to several lifestyle changes including on eating behavior. Therefore, we sought to evaluate if depicting pandemic-related sanitary cues in a food video would impact food appraisal, decreasing food attractiveness and the desire to eat. In two different days, participants performed an online protocol in which a food video and food pictures should be evaluated regarding visual aspect, expected smell and taste and desire to eat. The videos presented each day differed regarding the presence/absence of sanitary elements adopted during the pandemics, composing the Covid/Non-Covid conditions. Sweet and high calorie foods received significantly higher evaluations compared to salty and low-calorie foods, being the sweet food evaluation higher in the Non-Covid condition. The Non-Covid video increased the desire to eat, and in both days, it was higher at the end of the task when compared to baseline. Further, our data suggests that depression and anxiety may reduce smell appreciation of foods presented in the pandemic scenario. In sum, food perception seems affected by the presence of the pandemic-related sanitary cues, reducing the desire to eat and food hedonic appreciation with such effects being further potentiated by depression and anxiety symptoms that arise from the pandemics.
A pandemia COVID-19 provocou mudanças de estilo de vida, inclusive no comportamento alimentar. Portanto, avaliamos se a apresentação de pistas sanitárias relacionadas à pandemia, apresentadas em um vídeo de alimentos, impactam na apreciação de alimentos, diminuindo a atratividade e o desejo de comer. Em dois dias, participantes completaram um protocolo online no qual um vídeo e imagens contendo alimentos deveriam ser avaliados quanto ao aspecto visual, cheiro e sabor esperados e desejo de comer. Os vídeos diferiam apenas quanto à presença/ausência de elementos sanitários compondo as condições Covid/Não-Covid. Comidas doces e altamente calóricas receberam avaliações significativamente superior comparadas a comidas salgadas e de baixa caloria, sendo a apreciação das comidas doces maior na condição Não-Covid. O vídeo Não-Covid aumentou o desejo de comer, e em ambos os dias esta avaliação foi maior ao final em comparação ao início da tarefa. Os dados sugerem ainda que sintomatologia depressiva e ansiosa reduziram a apreciação de expectativa do odor dos alimentos no cenário pandêmico. Em suma, a percepção de alimentos parece ser afetada pela presença de pistas sanitárias relacionadas à pandemia, reduzindo o desejo de comer e a apreciação hedónica da comida, sendo esses efeitos potencializados por sintomatologia depressiva e ansiosa.