Weight and problematic eating behaviors: comparison between gastric bypass and sleeve gastrectomy
Figueiredo, Gabriela dos Santos e Silva Carvalho de
Miscellaneous
The literature suggest that a wide range of problematic eating behaviours after bariatric
surgery significantly influences weight results. However little is known on bariatric
procedures comparisons.
This study investigates the role of the two most performed worldwide bariatric surgeries on
the presence of problematic eating behaviors, on weight outcomes also psychological
variables, in a cross-sectional design. Additionally understand what variables directly
influences weight loss.
In total 126 Portuguese patients, who undergone sleeve gastrectomy (n = 78) or roux-en-y
gastric bypass (n = 48) between one and three years follow-up, were assessed through a
complete semi-structured clinical interview followed by five self-report questionnaires.
Results shows the type of bariatric surgery performed does not directly affected problematic
eating behaviors, weight or psychological variables. Both groups report a high percentage of
problematic eating behaviors, 41% in the sleeve gastrectomy and 39.6% in roux-en-y gastric
bypass in which increased weight regain was observed. Percentage of total weight loss is
affected by age, time elapse since surgery, pre surgery body mass index, problematic eating
behaviors, emotional eating and depression.
A investigação mostra que após cirurgia bariátrica, há pacientes que desenvolvem
comportamentos alimentares problemáticos, influenciando o peso. No entanto, pouco se sabe
sobre o impacto que o tipo de cirurgia bariátrica tem nos pacientes.
O objetivo deste estudo é comparar os dois tipos de cirurgia bariátrica mais utilizados
mundialmente relativamente aos comportamentos alimentares problemáticos, algumas
características psicológicas e ainda à perda de peso e o que a influencia.
Num total de 126 participantes, com um a três anos após cirurgia, avaliados através de uma
completa entrevista clínica semiestruturada seguido pelo preenchimento de cinco
questionários de autorrelato. A amostra foi dividida em dois grupos de acordo com o tipo de
procedimento cirúrgico, gastrectomia vertical (n = 78) e bypass gástrico (n = 48).
Os resultados mostram que o tipo de cirurgia bariátrica não afeta diretamente nenhuma das
variáveis em estudo. Na gastrectomia vertical 41% apresenta comportamentos alimentares
problemáticos versus 39.6% no bypass com maior ganho de peso. A idade, o índice de massa
corporal pré operatório, tempo de follow-up, sintomas depressivos e comer emocional estão
correlacionados com a perda de peso.